24 Kasım 2012 Cumartesi

kifoz


Kifoz nedir, kifoz bulguları ve çeşitleri nelerdir,kifozda yaklaşım ve tedavi seçenekleri nelerdir :

KİFOZ ( kamburluk) NEDİR ?


Kifoz, omurganın yandan bakıldığında, sırt bölgesindeki normal dışı eğriliğidir. Normalde omurgaya yandan bakıldığında, boyun ve belde içbükey, sırtta ise dışbükey bir eğrilik vardır. Boyun ve belde olan bu eğriliğe lordoz, sırtta olan dışbükey eğriliğe ise kifoz adı verilir. Bu eğrilikler, vücut ağırlığı ve yerçekimi etkisi ile omurgaya binen yükün absorbe edilmesini sağlar. Bir anlamda omurgayı koruyucu etkiye sahiptir. Sırt bölgesinde normal bir durum olan kifoz ilerlediğinde, kifoz rahatsızlığı ortaya çıkar.Omurganın normal eğrilikleri başın pelvis (leğen kemiği) üzerinde dengede durmasını sağlar.

Bu eğrilikler normalden fazla veya az olursa denge bozulur. Sırtta normalden fazla olan dışbükey eğim kifoz rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur ki bu durum bel,sırt ve boyun ağrılarına yol açar. İlerlemiş kifoz önemli sağlık problemlerine yol açabilir.


KİFOZDAKİ BULGULAR NELERDİR ?


Kifozda sırtta hump (kamburluk,hörgüç görünümü ) denilen bir görünüm oluşur. Sırt ve boyun ağrıları, sırt bölgesi kaslarının zayıflığı ve bağlarında meydana gelen gerginlikler ve sertlikler sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir. İlerleyen yıllarda kifoz ilerleyecek olursa şiddetli ağrılar ve nörolojik bulgular ortaya çıkabilir. İlerlemiş kifozlarda göğüs boşluğunun daralması sonucunda göğüs ağrısı ve solunum problemleri ortaya çıkabilir.


KİFOZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?


Temel olarak üç tip kifoz vardır. Bunlar; postüral kifoz, Scheurmann kifozu ve konjenital       ( doğumsal ) kifozdur.


  1. Postüral kifoz : En sık karşılaşılan kifoz çeşitlerindendir.Kızlarda, erkeklere oranla daha fazla görülür ve gelişme döneminde fark edilir. Kötü postür ve sırt kaslarının zayıf kalması sonucunda oluşur. Özellikle kızlarda göğüslerin çıkmaya başladığı dönemde bu durumu saklamaya çalışma amacıyla gelişen duruş bozukluğu omuzların öne doğru gelmesine ve kifoz artışına yol açar. Omurga yapısında bir bozukluk oluşmaz.
  2. Scheurmann kifozu : Erkeklerde daha fazladır ve yine gelişme döneminde ortaya çıkar. Omurlarda yapısal değişikliklerle birlikte seyreder. Omurlarda kamalaşma denen görünüm mevcuttur.
  3. Konjenital ( doğumsal ) kifoz : En az görülen kifoz çeşididir. Doğum öncesi omurga oluşumunda ortaya çıkan bir anormallik sonucu oluşur.

Yetişkinlerde kifoza yol açan nedenlerden biri de osteoporoz ( kemik erimesi )  rahatsızlığıdır. Ankilozan spondilit, enfeksiyonlar ve tümörler de kifoz oluşumuna yol açan nedenler arasındadır.


KİFOZDA YAKLAŞIM VE TEDAVİ    


Kifoz belirtileri olan kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Fizik tedavi uzmanlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda, kifozun derecesi belirlenir. Postüral kifozu olan kişiler kifoz derecesinde düzelme sağlamamasına rağmen fizik tedavi uygulamalarından ağrılarının azalması yönünde yarar sağlayabilirler. Fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra gerekli medikal tedavilerinin de düzenlenmesi gerekir. Osteopatik manuel terapiden en fazla yararlananlar postüral kifozu olanlardır.

Sheurmann kifozu olanlar yine fizik tedavi ve medikal tedavi ile çeşitli derecelerde korse kullanımına ihtiyaç duyan hasta gruplarının içindedir. İleri derecede kifozu olan kişilere ortopedik cerrahi girişim uygulanması gerekmektedir.

Özellikle postüral kifozu olan hastalarımda, osteopatik tedavi ile kifoz derecesinin azalması yönünde çok iyi sonuçlar aldığımı da belirtmek istiyorum.

Hiç yorum yok: