15 Kasım 2012 Perşembe

Baş önde postür


Forward head posture ( Baş önde postür)


Postür incelemesinde yararlandığımız ve vüdumuzun ağırlık merkezini gösteren hayali çizgi, kulak deliğimizin, omuzun orta noktası hizasında olmasını gerektirir. Başın öne gelerek bu hizadan sapması baş önde postür ( forward head posture ) olarak adlandırılır.Başın omuza göre önde durduğu her 2.5 cm’lik fark boyun omurlarına fazladan 5 kg’lık bir yük binmesine yol açar. Özellikle bilgisayar başında fazladan zaman geçiren kişilerde, uzun süreli araç kullananlarda, başının altına yastık koyarak yatakta kitap okuma alışkanlığı olanlarda, elişi yapan kişilerde veya bunun gibi uzun süreli başı önde zaman geçiren kişilerde, zaman içinde baş önde postür gelişir. Yapılan araştırmalara göre toplumun %65 ila 90’ında bu durumun olduğu saptanmıştır. Yerçekimi etkisi nedeniyle oluşan fazladan yük, boyun omurlarının zedelenmesine yol açarak boyun fıtığı oluşumuna zemin hazırlar. Sadece 2.5 cm’lik bir fark, sabah yataktan kalktığınızdan itibaren, tekrar yatana kadar geçen süre boyunca, kafanızda 5 kiloluk bir ağırlığı taşıdığınız anlamına gelir. Bu durumun nasıl rahatsızlık verici bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Uzun süreli baş önde duruş nedeniyle omuzlar öne doğru gelmekte, baş öne gitmekte ve kollar içe doğru dönmektedir. Başın öne gelmesiyle sırtımızın üst kısmı geriye gitmekte, sırtta kamburluk oluşmakta ve leğen kemiği tüm bu gelişmeleri dengelemek için anterior tilt denilen öne doğru eğilme hareketini yapmakta ve belin çukurlaşmasına yol açmaktadır. Bu durum da ileride nedeni bulunamayan bel ağrılarına yol açar. Aynı şekilde üst solunum kaslarının güçsüzleşmesi akciğer kapasitesinin düşmesi sonucunu yaratır. Geçmeyen başağrıları, baş dönmeleri ve çene eklemi problemleri bu duruma eşlik edebilir.

Uzun süreli, başı sabit önde tutan pozisyonlardan kaçınmak en etkili korunma yöntemlerindendir. Uzun süreli işlerde kısa molalar vererek boynumuzu hareket ettirmeliyiz.

Oluşmuş olan postür bozuklukları baş ,boyun ve sırt ağrılarına yol açmadan durumun saptanması ve düzeltilmesi yoluna gidilmesi gerekmektedir. En etkin tedavi yöntemi osteopatik manuplatif girişimlerdir. Hastalarımda manuel terapi ile tamamen düzelme sağlamaktayım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

faydalı bilgi. teşeşkkür ederiz.