12 Kasım 2012 Pazartesi

postür ( duruş ) bozuklukları


POSTÜR :


Postür (duruş) nedir :

 

Postür, iskelet parçalarının, vücudun destek yapılarını zedelenme ve deformasyondan koruyacak şekilde düzgün ve dengeli dizilişidir.Düzgün  postür, en az çaba ve en az enerji tüketimini sağlayacak şekilde, vücutta en fazla yeterliliği sağlayan duruş biçimidir. Kötü postür ise amaca hizmet etmeyen kasların gereksiz biçimde kasılmasına neden olan duruş şeklidir. İdeal postür ön, arka ve her iki yandan vücudun duruşunun gözlemlenmesiyle saptanır. Vücut kısımlarının çekül hattı üzerindeki dizilimi, bize kişinin ideal postüre sahip olup olmadığı hakkında bilgi verir.Kişinin yaşı,cinsiyeti, sosyoekonomik durumu,yapısal bozuklukları,alışkanlıkları, çalıştığı işi ve ruhsal durumu postürüne etki eder. Postür statik ve dinamik olmak üzere iki çeşittir. Statik postür hareketsiz haldeyken olan postürdür.Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki duruşumuzla ilgilidir. Dinamik postür ise hareket halindeyken oluşan postürdür.  Omurgada oluşan postür bozuklukları ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir.

 

 

Postür analizi :

 

Skolyoz ve kifoz omurganın en sık rastlanan postür bozukluklarının arasındadır.Skolyoz, önden bakıldığında omurganın yana doğru eğilmiş olması ile karakterizedir.Omurganın, yandan bakıldığında, öne doğru eğriliği ise kifoz adını alır.

Postür analizinde her iki yandan başın omuzlara göre durumuna bakılır. Normal postürde, kulak memesi omuz ortasından geçen hayali çizgi üzerindedir. Önde veya arkada olması normal değildir. Başın, omuza göre önde olduğu duruma, baş önde postür denilir ve her 2.5 cm’lik fark boyun omurlarına binen fazladan 5 kg. civarında bir yük oluşturur.Bu da ileriki yıllarda boyun ağrılarına yol açar ve boyun fıtığı için hazırlayıcı faktörlerdendir. Aynı hayali çizgiyi aşağıya doğru devam ettirecek olursak sırasıyla kalça ekleminden, diz kapağının arkasından ve ayak bileğinde dış taraftaki çıkıntıdan geçmesi gerekir.Bu hayali çizgiye göre omuzların önde olması omuz önde postürdür.Aynı şekilde kifoz (sırttaki kamburluk ) ve aşırı veya artmış lordoz (belde ) yandan bakarak değerlendirilen postür değişikliklerindendir. Anterior veya posterior pelvik tilt (leğen kemiğinin öne veya arkaya dönük olması) de yine yandan bakılarak değerlendirilen postür bozuklukları arasındadır. Genu recurvatum denilen, diz ekleminin hayali çizginin arkasında yer alması, yine ciddi sağlık problemleri oluşturabilen duruş bozukluklarındandır.Pes planus (düz tabanlık) ve pes kavus (düz tabanlığın tam tersi yani uzunlamasına ayak kemerinin kavsinin artışı) ayakta gördüğümüz postür bozukluklarındandır.

Önden bakıldığında başın orta hatta göre durumu, omuzların seviyesi (düşük omuz olup olmadığı ),göğüste pectus excavatum ( kunduracı göğsü ) ve pectus carinatum ( güvercin göğsü ), kolların ve kalçanın eşit seviyede olup olmadığı, dizlerin ve ayakların içe veya dışa dönük olup olmadığı değerlendirilir.Genu varum (o bacak) ve genu valgum ( x bacak ) yine önden bakışla değerlendirilen postür bozuklukları arasındadır.

Arkadan bakışta, yine başın durumuna , kürek kemiklerinin seviyelerine ve dışa doğru dönük olup olmadığına bakılır. Yine arkadan bakıldığında skolyoz deformitesinin varlığı araştırılır.

Postür bozuklukları ileriki yıllarda geçmeyen kas iskelet sistemi ağrılarına yol açabilir. Postür bozukluklarının en etkin tedavisi osteopatik manuplatif girişimlerdir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tedavi anladığım kadarı ile osteopatik uzmanları tarafından verilemeli bu tedavi kimler tarafından ve nasıl yapılmalı iyleşme süreci nasıl acaba özellikle tüm yazınızı okudum sinan bey

Unknown dedi ki...

Sayın okuyucu,
Osteopati elbetteki bu yazdıklarımın temelini oluşturuyor. Ancak sadece osteopati bilgisi bu tedaviyi ugulamaya yetmiyor. Tedavi kişiden kişiye değişmekle birlikte sadece baş önde postürü olan bir kişide 9-10 seanslık bir uygulama yeterli olabiliyor.Skolyoz hastalarında ise süre daha uzun.Skolyozun derecesine göre tedavi de uzayabiliyor.