24 Kasım 2012 Cumartesi

kifoz


Kifoz nedir, kifoz bulguları ve çeşitleri nelerdir,kifozda yaklaşım ve tedavi seçenekleri nelerdir :

KİFOZ ( kamburluk) NEDİR ?


Kifoz, omurganın yandan bakıldığında, sırt bölgesindeki normal dışı eğriliğidir. Normalde omurgaya yandan bakıldığında, boyun ve belde içbükey, sırtta ise dışbükey bir eğrilik vardır. Boyun ve belde olan bu eğriliğe lordoz, sırtta olan dışbükey eğriliğe ise kifoz adı verilir. Bu eğrilikler, vücut ağırlığı ve yerçekimi etkisi ile omurgaya binen yükün absorbe edilmesini sağlar. Bir anlamda omurgayı koruyucu etkiye sahiptir. Sırt bölgesinde normal bir durum olan kifoz ilerlediğinde, kifoz rahatsızlığı ortaya çıkar.Omurganın normal eğrilikleri başın pelvis (leğen kemiği) üzerinde dengede durmasını sağlar.

Bu eğrilikler normalden fazla veya az olursa denge bozulur. Sırtta normalden fazla olan dışbükey eğim kifoz rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur ki bu durum bel,sırt ve boyun ağrılarına yol açar. İlerlemiş kifoz önemli sağlık problemlerine yol açabilir.


KİFOZDAKİ BULGULAR NELERDİR ?


Kifozda sırtta hump (kamburluk,hörgüç görünümü ) denilen bir görünüm oluşur. Sırt ve boyun ağrıları, sırt bölgesi kaslarının zayıflığı ve bağlarında meydana gelen gerginlikler ve sertlikler sıklıkla karşılaşılan problemlerdendir. İlerleyen yıllarda kifoz ilerleyecek olursa şiddetli ağrılar ve nörolojik bulgular ortaya çıkabilir. İlerlemiş kifozlarda göğüs boşluğunun daralması sonucunda göğüs ağrısı ve solunum problemleri ortaya çıkabilir.


KİFOZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?


Temel olarak üç tip kifoz vardır. Bunlar; postüral kifoz, Scheurmann kifozu ve konjenital       ( doğumsal ) kifozdur.


  1. Postüral kifoz : En sık karşılaşılan kifoz çeşitlerindendir.Kızlarda, erkeklere oranla daha fazla görülür ve gelişme döneminde fark edilir. Kötü postür ve sırt kaslarının zayıf kalması sonucunda oluşur. Özellikle kızlarda göğüslerin çıkmaya başladığı dönemde bu durumu saklamaya çalışma amacıyla gelişen duruş bozukluğu omuzların öne doğru gelmesine ve kifoz artışına yol açar. Omurga yapısında bir bozukluk oluşmaz.
  2. Scheurmann kifozu : Erkeklerde daha fazladır ve yine gelişme döneminde ortaya çıkar. Omurlarda yapısal değişikliklerle birlikte seyreder. Omurlarda kamalaşma denen görünüm mevcuttur.
  3. Konjenital ( doğumsal ) kifoz : En az görülen kifoz çeşididir. Doğum öncesi omurga oluşumunda ortaya çıkan bir anormallik sonucu oluşur.

Yetişkinlerde kifoza yol açan nedenlerden biri de osteoporoz ( kemik erimesi )  rahatsızlığıdır. Ankilozan spondilit, enfeksiyonlar ve tümörler de kifoz oluşumuna yol açan nedenler arasındadır.


KİFOZDA YAKLAŞIM VE TEDAVİ    


Kifoz belirtileri olan kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Fizik tedavi uzmanlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda, kifozun derecesi belirlenir. Postüral kifozu olan kişiler kifoz derecesinde düzelme sağlamamasına rağmen fizik tedavi uygulamalarından ağrılarının azalması yönünde yarar sağlayabilirler. Fizik tedavi uygulamalarının yanı sıra gerekli medikal tedavilerinin de düzenlenmesi gerekir. Osteopatik manuel terapiden en fazla yararlananlar postüral kifozu olanlardır.

Sheurmann kifozu olanlar yine fizik tedavi ve medikal tedavi ile çeşitli derecelerde korse kullanımına ihtiyaç duyan hasta gruplarının içindedir. İleri derecede kifozu olan kişilere ortopedik cerrahi girişim uygulanması gerekmektedir.

Özellikle postüral kifozu olan hastalarımda, osteopatik tedavi ile kifoz derecesinin azalması yönünde çok iyi sonuçlar aldığımı da belirtmek istiyorum.

15 Kasım 2012 Perşembe

Baş önde postür


Forward head posture ( Baş önde postür)


Postür incelemesinde yararlandığımız ve vüdumuzun ağırlık merkezini gösteren hayali çizgi, kulak deliğimizin, omuzun orta noktası hizasında olmasını gerektirir. Başın öne gelerek bu hizadan sapması baş önde postür ( forward head posture ) olarak adlandırılır.Başın omuza göre önde durduğu her 2.5 cm’lik fark boyun omurlarına fazladan 5 kg’lık bir yük binmesine yol açar. Özellikle bilgisayar başında fazladan zaman geçiren kişilerde, uzun süreli araç kullananlarda, başının altına yastık koyarak yatakta kitap okuma alışkanlığı olanlarda, elişi yapan kişilerde veya bunun gibi uzun süreli başı önde zaman geçiren kişilerde, zaman içinde baş önde postür gelişir. Yapılan araştırmalara göre toplumun %65 ila 90’ında bu durumun olduğu saptanmıştır. Yerçekimi etkisi nedeniyle oluşan fazladan yük, boyun omurlarının zedelenmesine yol açarak boyun fıtığı oluşumuna zemin hazırlar. Sadece 2.5 cm’lik bir fark, sabah yataktan kalktığınızdan itibaren, tekrar yatana kadar geçen süre boyunca, kafanızda 5 kiloluk bir ağırlığı taşıdığınız anlamına gelir. Bu durumun nasıl rahatsızlık verici bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Uzun süreli baş önde duruş nedeniyle omuzlar öne doğru gelmekte, baş öne gitmekte ve kollar içe doğru dönmektedir. Başın öne gelmesiyle sırtımızın üst kısmı geriye gitmekte, sırtta kamburluk oluşmakta ve leğen kemiği tüm bu gelişmeleri dengelemek için anterior tilt denilen öne doğru eğilme hareketini yapmakta ve belin çukurlaşmasına yol açmaktadır. Bu durum da ileride nedeni bulunamayan bel ağrılarına yol açar. Aynı şekilde üst solunum kaslarının güçsüzleşmesi akciğer kapasitesinin düşmesi sonucunu yaratır. Geçmeyen başağrıları, baş dönmeleri ve çene eklemi problemleri bu duruma eşlik edebilir.

Uzun süreli, başı sabit önde tutan pozisyonlardan kaçınmak en etkili korunma yöntemlerindendir. Uzun süreli işlerde kısa molalar vererek boynumuzu hareket ettirmeliyiz.

Oluşmuş olan postür bozuklukları baş ,boyun ve sırt ağrılarına yol açmadan durumun saptanması ve düzeltilmesi yoluna gidilmesi gerekmektedir. En etkin tedavi yöntemi osteopatik manuplatif girişimlerdir. Hastalarımda manuel terapi ile tamamen düzelme sağlamaktayım.

12 Kasım 2012 Pazartesi

postür ( duruş ) bozuklukları


POSTÜR :


Postür (duruş) nedir :

 

Postür, iskelet parçalarının, vücudun destek yapılarını zedelenme ve deformasyondan koruyacak şekilde düzgün ve dengeli dizilişidir.Düzgün  postür, en az çaba ve en az enerji tüketimini sağlayacak şekilde, vücutta en fazla yeterliliği sağlayan duruş biçimidir. Kötü postür ise amaca hizmet etmeyen kasların gereksiz biçimde kasılmasına neden olan duruş şeklidir. İdeal postür ön, arka ve her iki yandan vücudun duruşunun gözlemlenmesiyle saptanır. Vücut kısımlarının çekül hattı üzerindeki dizilimi, bize kişinin ideal postüre sahip olup olmadığı hakkında bilgi verir.Kişinin yaşı,cinsiyeti, sosyoekonomik durumu,yapısal bozuklukları,alışkanlıkları, çalıştığı işi ve ruhsal durumu postürüne etki eder. Postür statik ve dinamik olmak üzere iki çeşittir. Statik postür hareketsiz haldeyken olan postürdür.Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki duruşumuzla ilgilidir. Dinamik postür ise hareket halindeyken oluşan postürdür.  Omurgada oluşan postür bozuklukları ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir.

 

 

Postür analizi :

 

Skolyoz ve kifoz omurganın en sık rastlanan postür bozukluklarının arasındadır.Skolyoz, önden bakıldığında omurganın yana doğru eğilmiş olması ile karakterizedir.Omurganın, yandan bakıldığında, öne doğru eğriliği ise kifoz adını alır.

Postür analizinde her iki yandan başın omuzlara göre durumuna bakılır. Normal postürde, kulak memesi omuz ortasından geçen hayali çizgi üzerindedir. Önde veya arkada olması normal değildir. Başın, omuza göre önde olduğu duruma, baş önde postür denilir ve her 2.5 cm’lik fark boyun omurlarına binen fazladan 5 kg. civarında bir yük oluşturur.Bu da ileriki yıllarda boyun ağrılarına yol açar ve boyun fıtığı için hazırlayıcı faktörlerdendir. Aynı hayali çizgiyi aşağıya doğru devam ettirecek olursak sırasıyla kalça ekleminden, diz kapağının arkasından ve ayak bileğinde dış taraftaki çıkıntıdan geçmesi gerekir.Bu hayali çizgiye göre omuzların önde olması omuz önde postürdür.Aynı şekilde kifoz (sırttaki kamburluk ) ve aşırı veya artmış lordoz (belde ) yandan bakarak değerlendirilen postür değişikliklerindendir. Anterior veya posterior pelvik tilt (leğen kemiğinin öne veya arkaya dönük olması) de yine yandan bakılarak değerlendirilen postür bozuklukları arasındadır. Genu recurvatum denilen, diz ekleminin hayali çizginin arkasında yer alması, yine ciddi sağlık problemleri oluşturabilen duruş bozukluklarındandır.Pes planus (düz tabanlık) ve pes kavus (düz tabanlığın tam tersi yani uzunlamasına ayak kemerinin kavsinin artışı) ayakta gördüğümüz postür bozukluklarındandır.

Önden bakıldığında başın orta hatta göre durumu, omuzların seviyesi (düşük omuz olup olmadığı ),göğüste pectus excavatum ( kunduracı göğsü ) ve pectus carinatum ( güvercin göğsü ), kolların ve kalçanın eşit seviyede olup olmadığı, dizlerin ve ayakların içe veya dışa dönük olup olmadığı değerlendirilir.Genu varum (o bacak) ve genu valgum ( x bacak ) yine önden bakışla değerlendirilen postür bozuklukları arasındadır.

Arkadan bakışta, yine başın durumuna , kürek kemiklerinin seviyelerine ve dışa doğru dönük olup olmadığına bakılır. Yine arkadan bakıldığında skolyoz deformitesinin varlığı araştırılır.

Postür bozuklukları ileriki yıllarda geçmeyen kas iskelet sistemi ağrılarına yol açabilir. Postür bozukluklarının en etkin tedavisi osteopatik manuplatif girişimlerdir.