19 Aralık 2012 Çarşamba

Kas dengesizliği




KAS DENGESİZLİĞİ :

Vücudumuzun sağ ve sol yarıları birbirine simetriktir. Bu simetri, dengeli bir vücudun daha randımanlı çalışması nedeniyle, evrim sırasında ortaya çıkmıştır. Vücudumuzda pek çok kas bulunmaktadır. Bu kasların bir kısmı bizi dengede tutmaya yararken bir kısmı da hareketlerimizden sorumludur. Eklemlerimizin etrafına yapışmış olan bu kaslar yapışma yeri ve açısına göre çeşitli hareketlerin yapılmasından sorumludurlar. Genel olarak belli bir yönde eklem hareketini sağlayan bir grup kasımızı dengeleyen ve tam aksi yönde hareketi sağlayan bir başka kas grubu daha vardır. Örneğin, kolumuzu biceps kasımızı kasarak dirseğimizden büktüğümüzde, bu kasımızı dengeleyen ve tam tersi hareketi yapmamızı sağlayan ( kolumuzu dirsek ekleminden açmamızı sağlayan) kas triceps kasıdır. Yine dirsek eklemi için düşündüğümüzde bu iki kasın gerek kuvvet, gerekse de uzunluk ve gerginliklerinin dengede olması gerekmektedir. Eklemi bir yönde hareket ettiren bir kas veya kas grubu çeşitli nedenlerle zayıfladığında veya tam tersi güçlendiğinde eklemin dengesinin bozulması sonucunu doğurur.Bir kas çok kasıldıysa eklemin o yöne doğru hareket etmesine yol açar ve ters yöndeki hareketi de kısıtlar. Bu dengesizlik ilerlediğinde ilgili ekleme stres yüklenmesine yol açar. Kasların bu dengesiz durumu bir süre sonra eklemlerde ağrı oluşmasına yol açar. Aşağıdaki resimde bir eklem için farklı harekete yol açan ve dengede olması gereken iki kası şematik olarak görmektesiniz.
 
 

 

 

 
Özellikle uzun süreli olarak belli bir süre aynı pozisyonda kalarak yapılan  hareketler sırasında bir grup kasımızı daha fazla kullanma eğilimindeyizdir. Uzun süreli olarak örneğin bilgisayar başında kalmak zorunda olduğumuzda, omuz ve başımızı öne getirmemizi sağlayan kasları çok uzun süreli olarak kasılı bir şekilde tutarız. Bu durum söz konusu kasların kısalması sonucunu doğurur. Aynı zamanda omuz ve başımıza tam tersi hareketi sağlayan ( omuz ve başımızı geriye götürmemizi sağlayan ) kasların boylarının uzaması ve kuvvetsizleşmesi sonucunu da ortaya çıkarmış oluruz. Aynı işi yapmayı sürdürdüğümüz takdirde kısalan kaslar daha fazla kısalma, uzayan kaslar da daha fazla uzama eğilimine girerler ve kas dengesizliği dediğimiz durum ortaya çıkar.

Kas dengesizliği, postür bozukluğu oluşumuna yol açan nedenlerin başında gelir. Dengesizleşmiş olan kaslarımızı bir süre sonra kendi isteğimiz ve çabamızla dengeleyemez hale geliriz. Bu durum postür bozukluğumuzun yerleşmiş olduğu durumdur. Bu aşamadan sonra  tek çözüm manuel terapi ile oluşmuş olan postür bozukluğunun düzeltilmesidir.

Dr.Janda kas dengesizliğine bağlı olarak gelişebilecek üç temel postür bozukluğu tarif etmiştir. Bunlar Üst çapraz sendromu ( upper cross syndrome ), alt çapraz sendromu ( lower cross syndrome ) ve layer sendromudur. Bu bozukluklara ve osteopatik yaklaşım yöntemlerine bir sonraki yazımda değineceğim.  

Hiç yorum yok: